SKRIVET: 2011-08-05, kl 15:22:00 | PUBLICERAT I: Irmeli

Bra övning!

Hejsan bloggen!
Tänkte lägga ut en lite övning åt dig och din häst/ponny som ni skulle kunna göra !:)
Denna övning kommer ryttaren att öva på att  flytta ut hästen när den exempel genar. Du som ryttare kommer även att lära dig få bättre volter förutsatt att du inte låter hästen gena. Hästen kommer att få chansen att mjuka upp sig i båda sidorna!
Själva övningen  går ut på att ni först sätter ut dessa koner:
Det finns två sätt ni kan göra på!
Det första är att ni kan prova att rida Slalom mellan konerna på båda långsidorna. Men tänk då på att böja hästen så att den blir som en banan. Tänk även på att du kan dra bak handen snett bakåt ifall du skulle behöva det. Du bör även tänkta på att putta ut hästens bakdel med skänkeln för annars genar hästen bara. Kom ihåg att förbereda hästen genom att göra en halvhalt innan du går in på slalom sträckan! Det är viktigt att förbereda hästen på att det ska hända något nytt .

Den andra övningen man kan göra är att man rider volter runt konerna istället. Men även här får du tänka på att böja hästen runt innerskänkeln. Förbered hästen med en halvhalt innan du går in på volterna och tryck ut hästen emot slutet då det oftast när man klarat halva volten hästen börjar gena. Byt gärna varv under båda övningarna så att det inte blir samma sak hela tiden. En sak till är att hästen kan bli lite seg när man rider in på böjt spår så var noga med tempot på volterna och på slalomen!


Ordförklaring:
Innerskänkel: Ditt ben som är innerst alltså det benet som alltid är emot mitten.


Halvhalt
: En halvhalt gör man för att hästen ska bli uppmärksam när man rider, ex innan en hörnpassering kan man göra en halvhalt för att förbereda hästen på att det ska hända nått nytt.


Hur gör man en halvhalt då?
Jo om du inte provat detta innan kan du prova i skritt. En halvhalt är presis som det låter en halv halt. Skritta på fyrkantsspåret och ta lite lätt i tyglarna. känn att hästen saktar ner och precis innan den är på väg att stanna driver du hästen frammåt. Öva gärna på det eftersom det är extremt bra att kunna!:)


Böja,ställa
: Vad är att börja eller ställa en häst? Jo, att böja eller ställa en häst gör man för att hästen ska bli mjuk. Man ska ställa en häst i hörnen och när man rider på volter. Ta handen lite snett bakåt när du ska ställe hästen, kom ihåg att inte hålla hårt hela tiden utan mjukna med handen. Du måste även vara med med innerskäneln och peta ut hästen i hörnen eller på volten för annars genar den. Var noga med så att du inte böjer halsen utan du ska böja nacken. Kom ihåg att du ska kunna se ena ögat och  lite av näsborren!


Peta ut
: Vad menar jag med att peta ut hästen? jo det är så att hästen gärna genar när man böjer hästen och då är det bra att ha stöd av innerskänkeln som helt enkelt ger signalen om att flytta ut sig.


ebba

sv: ja verkligen! :)



PUBLICERAT: 2011-08-06, 19:29:13 | URL: http://mirakelpony.blogg.se/
ebba

sv: ja verkligen! :)



PUBLICERAT: 2011-08-06, 19:29:13 | URL: http://mirakelpony.blogg.se/
Lollo:)

Måste testa det ngn gång!:) Tack för tipset!:D



PUBLICERAT: 2011-08-07, 01:58:22 | URL: http://thehorsejumper.bloggplatsen.se

KOMMENTERA DETTA INLÄGG:

NAMN Spara info?

E-POST (publiceras ej)

URL

Kommentar: